Ehdottomasti yleisin koroton ja kuluton laina on uudelle asiakkaalle myönnettävä ensilaina. Tyypillinen kuluton ja koroton laina on alle 2000 € joustava pikavippi, joka voidaan myöntää yli 18-vuotiaalle hakijalle, jonka luottotiedot ovat kunnossa. Lähes kaikki kuluttomat ensilainat ovat niin kutsuttuja limiittilainoja: saat käyttöösi luottorajan, jonka rajoissa voit nostaa rahaa tilillesi aina tarvittaessa. Limiittilaina on jatkuva laina eli rahat ovat uudestaan nostettavissasi, kun olet maksanut ne takaisin. Se muistuttaa hyvin paljon luottokorttia.

Kerromme sinulle nyt, mitä sinun on ehdottoman tärkeä tietää, kun otat lainaa ilman korkoja ja kuluja.

Tyypillisesti vain ensilaina ilman kuluja ja korkoja

Jos haluat lainan, jossa ei ole korkoja, kuluja tai kumpaakaan, sinun on lähes poikkeuksetta ryhdyttävä sellaisen rahoituslaitoksen asiakkaaksi, jonka asiakas et ole vielä koskaan ollut. Ilmainen laina on aina ensilaina, eli jos sinulla on tai on ollut lainaa kyseisestä pankista, et voi käyttää tarjousta.

Esimerkiksi Joustotilin joustoluotolla ei ole lainkaan korkoa ja ja kuluja ensimmäisen kuukauden aikana. Tämä tarjous on voimassa Joustotilin uusille asiakkaille.

lainaa ilman kuluja ja korkoja

Koroton, kuluton vai ilmainen laina?

Ensiluottotarjouksilla on jonkin verran eroavaisuuksia, jotka saattavat jäädä kiireiseltä lainanhakijalta äkkiseltään huomaamatta. Termit koroton, kuluton sekä ilmainen laina kuvaavat toisistaan eroavia tarjouksia.

Koroton laina: ei sisällä korkoa mutta sisältää muut lainaan liittyvät maksut kuten nostokulut ja tilinhoitomaksut
Kuluton laina: ei sisällä lainanhoitokuluja kuten nostokuluja ja tilinhoitomaksuja, mutta sisältää koron
Koroton ja kuluton laina eli ns. ilmainen laina: ei sisällä korkoa eikä lainkaan lainanhoitokuluja

Kiinnitä huomiota yllä olevien termien käyttöön lainatarjouksessa ja selvitä tarkkaan lainaehdoista tai asiakaspalvelusta, mitä maksuja lainatarjous sisältää ja mitä ei. Voi olla, että jokin rahoituslaitos käyttää termejä hieman eri tavoin kuin edellä on esitetty.

Ole erityisen tarkkana laina-ajan suhteen

Mikään pikalaina tai luotto ei ole jatkuvasti ilmainen sen käyttäjälle, vaan ilmainen laina-aika on tarkoin määritelty. Yleisin ilmainen laina-aika on 30 päivää. Pisin koroton laina-aika on netistä haettavalle pikalainalle on tällä hetkellä 60 päivää eli noin kaksi kuukautta. Näin pitkää korotonta laina-aikaa on tarjolla kuitenkin melko harvoin. Ota huomioon, että laina saattaa sisältää muita kuluja kuin koron.

Laina-ajan noudattamisesta kannattaa pitää erityistä huolta. Lainan takaisinmaksu yhdenkin päivän myöhässä alkaa kerryttämään korkoa, joka sinun on maksettava.

Laina-aikaan liittyy myös toinen tärkeä seikka, josta lisää seuraavaksi.

Muista lakkauttaa lainasopimus

Ilmaisen ensilainan sanotaan usein olevan helppo tapa tutustua pankin tarjoamaan lainaan. Se pitää toki paikkansa, mutta tarjouksen perimmäisenä tarkoituksena on tuoda uusia pitkäaikaisia asiakkaita pankille – lainasta kun ei automaattisesti pääse eroon, vaikka sen maksaisi hetimmiten takaisin.

Niin kuin mainitsimme, koroton ja kuluton tarjous koskee eritoten joustavia limiittilainoja, jotka toimivat melko samalla periaatteella kuin luottokortti. Tämän tyyppinen lainasopimus ei raukea, vaikka maksat lainaamasi summan kokonaisuudessaan takaisin, sillä takaisinmaksettu laina on jälleen uudelleen käytettävissäsi. Sinun täytyy yleensä tehdä kirjallinen pyyntö luottosopimuksen lakkauttamisesta. Tarkista käytäntö sen rahoituslaitoksen ehdoista, jolta otit lainan. Muista olla tarpeeksi ajoissa liikkeellä, sillä sopimuksen lakkauttamisessa voi olla aikaraja: ehdoissa saattaa esimerkiksi olla, että kirjallinen pyyntö tulee tehdä 14 päivää etukäteen.

Jos et lakkauta lainaa, saatat maksaa siitä ylläpitokuluja, vaikka olisit maksanut kaiken lainaamasi jo takaisin.

Huomioi nämä asiat ilmaisessa ensinostossa

Ensinosto ilman nostokulujaMonet rahoituslaitokset tarjoavat ilmaista ensinostoa uusille asiakkailleen. Tutustu tarkoin ensinostoa koskevaan tarjoukseen ja katso, että olet ymmärtänyt tarjouksen sisällön oikein: ensinosto on ilmainen hyvin usein vain nostokulujen osalta. Koko laina ei siis ole ilmainen. Etenkin limiittilainoissa jokainen lainasta tehty rahansiirto omalle tilillesi, eli nosto, on normaalisti maksullinen. Nostokulut ovat prosenttiosuus nostetusta summasta, kiinteä ennaltamääritelty summa, tai prosenttiosuuden ja kiinteän summan yhdistelmä. Ilmainen ensinosto tarkoittaa yleensä sitä, että et joudu maksamaan mitään edellämainituista nostokuluista siirtäessäsi rahaa ensimmäistä kertaa omalle tilillesi.

Mikäli sinulla on limiittilaina ja olet oikeutettu ilmaiseen ensinostoon, käytä hetki noston suunnitteluun, jotta saat kaiken hyödyn irti ilmaisen ensinoston tarjouksesta. Jos sinulla on tiedossa, että tulet tarvitsemaan lainaa useaan otteeseen lähiaikoina, tee mieluummin yksi iso nosto usean pienen sijasta. Jos lainallasi on normaalisti prosenttipohjainen nostokulu, säästät reilusti tehdessäsi yhden ison noston, josta riittää rahaa käytettäväksi pidemmäksi aikaa. Tämä tietysti vaatii sinulta suunnitelmallisuutta ja itsehillintää rahankäytön suhteen, jottet kuluta nostamaasi isoa summaa hetkessä asioihin, joihin et ollut ajatellut käyttää lainaa.

Onko ilmainen laina luotettava laina?

Laina, josta ei peritä korkoa tai kuluja saattaa saada hälytyskellosi soimaan. Varovaisuus raha-asioissa on aina hyvästä, ja sinun kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selvää lainasta ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Suuressa osassa korottomista ja kuluttomista lainoista ei ole minkäänlaista koiraa haudattuna, kunhan lainanhakija muistaa lukea lainaehdot huolella: lainojen kohdalla on aina tärkeää tutustua sopimuksen pieneen pränttiin, eikä tehdä oletuksia pelkkien houkuttelevien mainoslauseiden perusteella.

Voit aina kääntyä lainanmyöntäjän asiakaspalvelun puoleen ja pyytää selvitystä, mikäli sinulle jää jokin asia epäselväksi tai haluat varmistaa ymmärtäneesi lainan ehdot oikein.